DÜNYA GAZETESİ
‘Elinin lezzeti’ sloganı ile İnegöl’de un imalatı gerçekleştiren Anıllar Un Fabrikası ticaret ve san A.Ş, 2014’te gerçekleştirilen teknolojik yatırımıyla kapasitesini 150 ton/günden 350 ton güne çıkardı. ‘Anıl Un’ markası ile iç pazar satışlarının yanı sıra ihracat da gerçekleştirmeye başlayan firma, yılsonunda yüzde 20 büyüme hedefliyor.
Anıllar Un Ticaret ve Sanayi üst düzey yöneticisi Hande Anıl, otomasyona yönelik gerçekleştirdikleri yatırımlarla kapasite artırımına gittiklerini, bu sayede ihracat çalışmalarını da başlattıklarını söyledi. İhracat satışlarının büyük kısmını Ortadoğu ve Afrika pazarlarına gerçekleştirdiklerini belirten Anıl, katıldıkları yurtdışı fuarlarla pazar çeşitliliğine odaklandıklarının bilgisini verdi. Hande Anıl, uzun vadede ihracat paylarını yüzde 50’ye çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.
Öte yandan, yıllık toplam üretimin yüzde 25’ini ithal buğdaydan gerçekleştirdiklerine değinen Anıl, “Özellikle bölgemizin ürünlerini değerlendirmeye dikkat ediyoruz. Çiftçi dostu bir firmayız. Buna bağlı olarak gerek Anadolu’nun en kaliteli buğdaylarını gerekse de yurtdışından ithal ettiğimiz buğdaylarla harmanlama yaparak, katma değerli buğday unu üretimi gayreti içerisindeyiz.
İthal buğday kullanmamızın sebebi ülkemizde yeterli düzeyde kaliteli buğday bulamamız. İç piyasada kendimize uygun tüm buğdayı tabiki alıyoruz fakat yeterli olmuyor. Yıllık total üretimin yüzde 25’i ithal buğdaydan oluşuyor” dedi. Ar-Ge çalışmalarına da önem verdiklerine değinen Hande Anıl, “Ürün gamımızı oluştururken, günün tüketici talebine göre hareket ediyoruz. Beyaz unun yanında tam buğday unu, çavdar unu, mix unlar da talep ediliyor. Bu konuda da çalışmalarımız ve üretimlerimiz mevcut” şeklinde konuştu.
Geçen seneyi yüzde 15 büyüme ile kapattıklarını, bu yılki ciroda ise yüzde 20’lik artış hedeflediklerini belirten Hande Anıl, bu büyümeyi iç piyasa ve ihracat ile gerçekleştireceklerini söyledi. 2014’te 2 milyon dolarlık teknolojik yatırımla kapasitesini artırdıklarından bahseden Anıl, bu sayede günlük kapasiteyi 150 tondan 350 tona ulaştırdıklarını belirtti. Anıl, yeni yatırımların depolama ve paketleme alanlarına yapılacağını sözlerine ekledi.
13 ayrı versiyonlu sundukları ürün gamını iç piyasanın yanı sıra dış pazarda da Anıl Un markasıyla tüketiciye sunduklarını aktaran Hande Anıl, 10 bin metrekarelik arsa üzerinde kurulu 8 bin metrekarelik fabrikada, 50 kişiye istihdam sağladıklarını belirtti. 1981 yılında İnegöl’de başladıkları üretim serüvenini Güney Marmara’da sürdürdüklerini ifade eden Anıl, kuruldukları günden bu yana günün teknolojilerine ayak uyduran bir yapı ile talepleri karşıladıklarını söyledi. Sektördeki aşırı rekabet buğday unu üreticilerini eliyor!
Sektörde yüksek kapasite kaynaklı aşırı rekabetin bulunduğunu ifade eden Hande Anıl, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aşırı rekabetten dolayı ödeme vadeleri açılıyor, tahsilatlar zorlaşıyor. Buna bağlı olarak karlılık azalıyor. Sektörümüzde, sermaye yapısı güçlü, teknolojisi yüksek, kapasiteleri yeterli olan, hammaddeyi daha ucuza temin eden firmalar ayakta kalıyor. Bunun dışında kalan firmalar ne yazık ki eleniyor. Hızlı bir konsolidasyon süreci yaşıyoruz. Son yıllarda aşırı rekabetten kaynaklı un fabrikaları kapanmakta ve buna bağlı olarak sayıları hızla azalmaktadır. Bu seyir önümüzdeki yıllarda da devam edecektir . Böylece katma değerli, yani kaliteli ürün üretebilen, buğday unu fabrikaları sektörde yoluna devam edecektir .”